Het praktijkgerichte programma in de GL/TL

FAQ

Op deze pagina vindt u alle FAQ’s over het praktijkgerichte programma in de GL/TL.

Het praktijkgerichte programma in de GL/TL

Hoe krijgt het schoolexamen van het praktijkgerichte programma op een vso-school vorm?

Vso-scholen hebben geen examenlicentie (op een klein aantal vso-scholen na). Voor het praktijkgerichte programma kan de leerling geen staatsexamen doen. Vso-scholen kunnen dit vak alleen aanbieden en afsluiten met een symbiose-overeenkomst met een andere vmbo-school of een vso-school met een examenlicentie.

Kan een leerling het praktijkgerichte vak herkansen?

De mogelijkheid om te herkansen is aan de school. Dit moet de school opnemen in het examenreglement en het PTA. Daarbij is het verstandig goed na te denken wat uitvoerbaar/haalbaar is qua herkansing. Een heel project overdoen wordt lastig, maar een deel van een project wellicht wel. In het PTA/het examenreglement kan staan dat de opdracht deels herkanst kan worden.

Telt het eindcijfer voor het praktijkgerichte vak mee in de 5,5 regeling?

Het cijfer telt niet mee in de zogenaamde 5,5-regeling. Die regel bepaalt dat de leerling voor alle vakken waarin centrale examens wordt gedaan een 5,5 of hoger moet hebben gehaald. Het praktijkgerichte vak wordt echter met een schoolexamen afgesloten, waardoor deze regel niet geldt.

Hoe wordt het cijfer van het praktijkgerichte programma in de gl berekend?

Op dezelfde wijze als bij het beroepsgerichte programma. Het gehele praktijkgerichte programma bestaat uit één combinatiecijfer dat meetelt als het (gemiddeld) eindcijfer voor één vak in de uitslagregeling. Dit cijfer wordt voor de helft bepaald door het cijfer voor het praktijkgerichte vak en voor de andere helft door de cijfers voor de beroepsgerichte keuzevakken. Het cijfer voor het praktijkgerichte vak telt in de berekening van het combinatiecijfer altijd voor de helft mee, ongeacht het aantal beroepsgerichte keuzevakken dat de leerling heeft afgerond. Heeft de leerling bijvoorbeeld twee beroepsgerichte keuzevakken gevolgd, dan weegt het cijfer voor het praktijkgerichte vak in de berekening van het combinatiecijfer twee keer mee. Indien het praktijkgerichte vak als extra vak wordt gekozen, naast het beroepsgerichte of praktijkgerichte programma, dan telt het niet mee in het combinatiecijfer, maar als losstaand eindcijfer.

Wat is het verschil tussen het volgen van het praktijkgerichte vak in de TL en de GL?

Het praktijkgerichte vak in de TL maakt onderdeel uit van het vrije deel. Dat betekent dat er geen profielgebonden vakken aan gekoppeld zijn. In de GL maakt het praktijkgerichte programma onderdeel uit van het profieldeel inclusief profielgebonden vakken. In de GL volgt een leerling naast het praktijkgerichte vak verplicht 2 beroepsgerichte keuzevakken (waarmee het combinatiecijfer wordt bepaald). In de TL hoeft dat niet en krijgt de leerling een eindcijfer voor het praktijkgerichte vak.

Moeten alle domeinen en eindtermen uit het praktijkgerichte examenprogramma worden opgenomen in het PTA?

Ja. Een school moet alle domeinen en eindtermen vertalen naar het onderwijsprogramma (‘een leerling moet alles leren’). Het onderwijsprogramma wordt vervolgens afgesloten middels een beperkt aantal opdrachten/toetsen over de domeinen A, B en C. Hierbij maakt een school bewuste keuzes wanneer en bij welke opdrachten welke domeinen/eindtermen op eindniveau worden getoetst.

Welke regels gelden voor het PTA van het praktijkgerichte programma?

Het PTA van het praktijkgerichte programma moet aan dezelfde wettelijke eisen voldoen als andere avo vakken. Zie ook hier.

Telt het praktijkgerichte vak mee in de slaag-zakregeling?

Het praktijkgerichte vak telt mee in de slaag-zakregeling. Het is één van de vakken die meetelt voor het diploma.

Hoe sluiten leerlingen het praktijkgerichte vak af?

Het praktijkgerichte vak is een examenvak dat wordt afgesloten met een schoolexamen. Leerling doen geen centraal examen in het vak.

Schrijf u in voor de nieuwsbrief van SPV

Blijf net als duizenden docenten en leidinggevenden in het vmbo op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf u in en ontvang onze maandelijkse nieuwsbrief in uw mailbox.