Op deze pagina verzamelen we inspirerende voorbeelden.
Hoe breng je het LOB-programma in de onderbouw dichter bij de belevingswereld van leerlingen? Decaan Sander Esselink en zijn LOBcollega’s van scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde vonden een oplossing dicht bij huis, in de jaarlijkse Zwarte Cross.
Hoe begeleid je leerlingen zo goed mogelijk naar een weloverwogen studiekeuze aan het eind van de vierde klas? Ashley Finch en Rob Molenaar zijn overstapcoaches vmbo-mbo bij het Samenwerkingsverband VO Waterland en begeleiden dagelijks vmbo-leerlingen die er op school niet uitkomen.
Naar verwachting mogen scholen die dat willen vanaf augustus 2024 een praktijkgericht programma (pgp) aanbieden voor g/t-leerlingen. Hoe geef je zo’n pgp vorm?
Als je onderwijs wilt waarin leerlingen en docenten contextrijk leren, kun je dat nóg krachtiger maken door loopbaancompetenties daaraan te koppelen. Helemáál sterk wordt het als alle vo- en mbo-scholen in de regio dat doen.
‘De school laten zien, informatie geven én de leerlingen iets laten ervaren. Dat zijn de drie pijlers van de voorlichting en die moet je vooraf goed formuleren,’ zegt Pieter Zorgman, afdelingsleider onderbouw vmbo bb/kb/gl op het Schoonhovens College.
X11 in Utrecht biedt exclusief het profiel Media, Vormgeving en ICT aan. Voor de open dagen kiest de school dit jaar voor een volledig online variant.
Even was er in Den Haag sprake van dat alle scholen hun voorlichtingsdagen zouden annuleren, maar ‘dat is gelukkig van de baan’, zegt Marco van Wijngaarden, locatiedirecteur van François Vatel.
Meer dan 30 basisscholen in regio De Liemers, gelegen ten zuidoosten van Arnhem in de provincie Gelderland, werken in de overgang tussen basis- en voortgezet onderwijs onder andere nauw samen met het Candea College.
Een artikel uit de krant ‘KIES!’ Caroline Braire, decaan aan het Roemer Visscher College: ‘’LOB is echt ons eigen verhaal geworden.’’