Vanaf het schooljaar 2024-2025 mogen vmbo-scholen in de theoretische en gemengde leerweg een praktijkgericht programma aanbieden. Scholen kunnen hiervoor een startsubsidie aanvragen, meer informatie over deze subsidie vindt u op www.praktijkgerichteprogrammas.nl.
De vrijwillige fase loopt tot augustus 2028. Tussen augustus 2024 en augustus 2028 worden de examenprogramma’s van de 13 praktijkgerichte programma’s niet aangepast, wel wordt er wet- en regelgeving ontwikkeld voor de periode na augustus 2028.
De invoering van een praktijkgericht programma vraagt nieuwe competenties, kennis en vaardigheden van docenten en leidinggevenden. Om alle scholen te ondersteunen bij de invoering van de praktijkgerichte programma’s is (en wordt) een scholingsaanbod ontwikkeld van basis- en verdiepingsmodules rond zes samenhangende thema’s die van belang zijn voor álle praktijkgerichte programma’s:
Het laatste nieuws over ontwikkelingen binnen het project Praktijkgerichte programma’s. Interessant voor docenten en leidinggevenden in het vmbo.
Op Maris College Bohemen maken leerlingen tijdens hun praktijkgerichte programma een ontwerp voor de ‘Stad van de Toekomst’.
Maaike van der Voort is coördinator T&T op het Veurs Lyceum in Leidschendam. Ze volgde met twee collega’s de training ‘Hoe geef ik vorm aan Technologie en Toepassing’.
Veronica Kottelaar van Maris College Bohemen in Den Haag is Zorg en Welzijn-docent van het Jaar 2024. Hoe kijkt zij naar het zorgonderwijs en heeft ze tips voor collega’s?